Grossglockner po Stüdlgrattu

Na vrh Visokih Tur sva se odpravila prvi že sedmič, druga pa drugič – kljub ne ravno najbolj prijetni izkušnji s prve ture, ki sva jo opravila že daljnega leta 2009 po normalki. Ampak takrat sva bila še mladinca😁

Da sva se izognila 16+ ur turi in spanju za volanom nazaj proti domu, sva 12.7.2022 popoldne startala iz Ljubljane in do večera v dobre pol ure pristopila do Lucknerhütte (2.241). Prvotni načrt je bila Stüdlhütte, a je bila koča polna. V prenočišču sva ob kramljanju z lastnikom, tudi zagnanim alpinistom, in ob šilcu domačega hruškovca, izvedela, da je bila koča pred nekaj leti obnovljena (je skoraj prej gorski hotel kot pa koča), obujali smo spomine na vse že opravljene ture – se malo hvalili in bili z oddelanim prav ponosni😁

Start po zajtrku (s sadno kupo 🙃) ob 4:30 s cca 12kg na ramah. Slabo uro kasneje sva pri Stüdlhütte zavila na greben, tako kot še cca 10 pred nama in vsaj 10 za nama. V pol ure sva bila na ledeniku in nato še v pol ure pod 500m dolgo smerjo. Do Frühstuckplatza sva 2:15 plezala nenavezana, nato pa štrik ven, saj si smer v gojzerjih zasluži -IV/III.

Sneg med zgledno naloženimi skalami je, malo je motil le zadnjih 100 višincev pod vrhom, kjer se je do 10., ko sva stala pri križu, že dodobra ojužil. Varovanje je urejeno odlično, svedrovcev (rink) je vsaj dovolj in na vseh ključnih mestih, pomaga tudi nekaj vrvi, zajl in železnih palic, skala je trdna, razumevajoči so tudi morebitni prehiteni ali prehitevajoči. Derez do vrha nisva potrebovala, razen spodaj na ledeniku. Po 4 urah plezarije sva bila pri križu, potem pa če kje velja, da si na vrhu šele na polovici poti, to zagotovo velja za GG. Grozna gužva na normalki ob tej uri.

Na grebenu proti Erzherzog Johann Hütte se je vila kolona sestopajočih in vzpenjajočih se solistov in ne(navezanih), v derezah ali brez, bolj ali manj izkušenih in previdnih ter okretnih = recept za “stau”🤕Pripela sva se na rep sestopne kolone in si čakanje popestrila z odličnim razgledom v zares fantastičnem vremenu – dobra ura in pol do koče na 3.454m je bil še najbolj zamuden del ture. Je bila pa to začetna  aklimatizacija za visoke alpe. Še greben in ledenik, mimo Stüdlhütte in do Lucknerhütte, tam sva po 4 urah z vrha s pivom za kratek čas prekinila 1.900m dolg sestop🍻 Super in vseobsegajoča zaresna tura! P.s. Cestnina za Kals za 24 ur je 12€.

LP, Bojana in Niko

 

Popravi objavo
Izbriši objavo

Related posts

Alpinistična in tečaj športnega plezanja 2024

Velika Mojstrovka – Kovinarska smer

Čopov steber

Naroči se na obvestila
Obvesti o
0 Komentarji
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments