Benkotov memorial 2023

Benkotov memorail bil je živ …

Pristopni “marš” AO tovarišije je minil v izogib nevihti, ki nas je “presenetila” ene na Pastircih, druge pa pod drevesi mal naprej. Zbralo se nas je sedem ta zagnanih, v bistvu sami pripravniki lanske šole in en ded. Kaj dost v noč nismo reševali sveta, ker so nas stroge oskrbnice napodile na skupna ležišča, kjer pa smo malo “produžili” …

Jutro naslednjega dne nas je zbudilo s telefonsko budnico, katere lastnik ni slišal, ostali pač. Po zajtrku smo ugovotili, da so razmere bolj vetrovne kot smo želeli zato smo se klasično zapodili na sonce V stene Brane. Dve navezi v Zajedo po trmastem kaminu (France in Woody, perspektivca Vid in Luka) in naveza treh v Zgornji steber (vodilana Živa, Grega in ded). Veter nam ni skalil volje, smo bili pa sonca zato toliko bolj veseli. France in Woddy sta po Zajedi odhitela še po Šiji gor/dol, ostali pa smo jo podurhali na sedlo, na mal odmora. Ded je pač rabil počitek, če te obkroža sama mladina. Vmes je na sedlo prišel tudi letošnji tečajnik Gašper (Trbule) in jo mahnil na Brano. Sled za njim smo potem izgubili …


Med tem je sedlo osvojila nova naveza treh (Andrej, Miha in Saša), ki se je zapodila v Majsko smer v Planjavi. Dobro so ocenili, da tam vetra ne bo in tudi ne mraza, čeprav je stena bila še v senci. Ko so abzajlali smo jih srečali na našem pristopu do smeri Y (Woddy in Grega) in Poševna zajeda (vodilni France, Živa in ded), perspektivca pa sta šla v X. Tu so pripravniki spoznali, da je včasih (ali pa velikokrat) več dela s pristopom in sestopom, kot pa s samo plezarijo. Abzjal nam je začilnil sneg, kjer smo pač morali biti malo iznjadljivi. Luka in Vid sta smer X zgrešila in sta modro obrnila (pravilno) ter se upam nekaj naučila (tudi obrnit je treba znat in si priznat da si zaj…). Andrej in Miha pa sta jo odbezljala še v Zajedo v Brani.

Pozno poploldan smo se tako vsi dobili na sedlu, kjer pa smo trije pobegnili v dolina (družinske obveze). Ostalih sedem tovarišev (sami pripravniki) pa so naredili plan za naslednji dan in ga uspešno realizirali: France in Grega Zgornji steber, ostali dve navezi pa Majsko (Woody, Miha in Saša) in perspektivca. Četudi so nekateri smeri plezali že prešnji dan, so ugotovili, da je bila plezarija brez prisotnosti izušenega tovariša “malo drugačna”.

Kakorkoli, Benkotov memorial je spet minil v plezariji in druženju pod Benktovo Goro Planjavo.
Kot vem pa se je nakaj tovarišev tabora udeležilo že v petek Niko, Bojana in Juri (Trbule) po Kaptanksem grbenu in Šiji na sedlo, v soboto pa je na sedlo pridrvela Kosirnik family z nadebudnim Jušem (ki ga ata za enkrat še “sledi”). Za ostale padalce pa ne vem.

ded A

Popravi objavo
Izbriši objavo

Related posts

Alpinistična in tečaj športnega plezanja 2024

Velika Mojstrovka – Kovinarska smer

Čopov steber

Naroči se na obvestila
Obvesti o
0 Komentarji
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments